Comfortabel wonen met Senior Wooncomfort

Interview Vastgoeddigitaal

Interview Vastgoeddigitaal.nl ‘Het is lastig om als 90-plusser nog te moeten verhuizen’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sylvia Witteman (54) is gespecialiseerd in seniorenappartementen bij Senior Wooncomfort

Doordat Sylvia Witteman zelf tussen de senioren woont, kent ze als geen ander hun woonwensen. Met persoonlijke aandacht richt ze zich als makelaar specifiek op deze doelgroep. “Vaak word ik door de kinderen ingeschakeld om eens met hun ouders te gaan praten.”

Wat doet u precies en voor wie?
“Vooral de verhuur- en verkoopbemiddeling van appartementen voor senioren. Ik werk in opdracht van de eigenaren van een appartement of eigenaren van een complex. De doelgroep bestaat voornamelijk uit zelfstandig wonende senioren vanaf ongeveer zeventig jaar.”

Hoe bent u ertoe gekomen om u op woningen voor senioren te richten?
“Doordat ik destijds zelf tussen de doelgroep ging wonen, kreeg ik allerlei woongerelateerde vragen. Ook de vraag of ik voor een koper of huurder voor een appartement kon zorgen. Daar heb ik toen mijn werk van gemaakt.”

Wat zijn over het algemeen de woonwensen van die 70-plussers?
“Ze zijn vaak nog vitaal en willen een fijne plek om te wonen, met alle faciliteiten dichtbij zoals winkels, de huisarts, openbaar vervoer en de kinderen in de buurt. En dan vaak zónder al het gedoe van het onderhoud van een hele woning. Goed contact met vrienden en buren geven een veilig gevoel.

Ook is het belangrijk alvast over de toekomst na te denken. Later willen ze misschien bijvoorbeeld gelijkvloers wonen of een lift bij de hand hebben, al willen ze dat nu nog niet toegeven. Als makelaar ondersteun en begeleid ik ze hierbij zo goed mogelijk, zodat de senioren zelf met vertrouwen deze keuzes en stappen kunnen maken. Ik heb goed persoonlijk contact met ze.”

Merkt u dat het een succesvol concept is?
“Het werk blijft naar me toekomen. Mensen weten me via-via of door mijn website te vinden. Vanaf het begin heb ik geen reclame gemaakt of acquisitie gepleegd.”

Wat zijn volgens u oplossingen om meer ouderen te laten doorstromen naar een passende woning?
“De besturen van de appartementencomplexen zouden kunnen overwegen het aantal appartementen in een complex te vergroten. Investeerders zouden het toevoegen van woonlagen aan bestaande gebouwen kunnen uitwerken, om zo woonruimte te creëren. Hier in Zeist worden ook landhuizen en kantoren getransformeerd tot woningen. Daarmee wordt ook extra woongelegenheid voor senioren gerealiseerd.”

Wíllen senioren wel verhuizen?
“Er zijn zwart-wit gezegd twee groepen; de ene groep bereidt zich voor en vertrekt bijtijds naar een appartement. De andere groep blijft zo lang mogelijk in de huidige woning, tot het niet meer kan. Het is dan veel moeilijker om nog te aarden in een nieuwe woonomgeving. Dat maakt het lastig om als 90-plusser nog te verhuizen. Dan is het eigenlijk te laat. Begin er op tijd mee, beter nu dan later. En durf toe te geven dat het verstandig is. Vaak word ik door de kinderen ingeschakeld om eens met hun ouders te gaan praten.”

Tekst: Jaap Hoeve – https://magazine.vastgoeddigitaal.nl/vastgoed-03-2021/onbescheiden-vragen/